Трансфертне ціноутворення при здійсненні контрольованих операцій платниками податків

Автор(и)

  • О.П. Мельник кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри фінансового та податкового права Державного податкового університету, Україна https://orcid.org/0000-0001-8946-1337

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.64

Ключові слова:

транскордонні операції, контрольовані операції, трансфертне ціноутворення, пов’язані особи, принципи витягнутої руки, мінімізація оподаткування, звітування платників податків

Анотація

Дана стаття присвячена дослідженню окре­мих аспектів контролю податкової служби за здійсненням контрольованих операцій платни­ками податків. Резюмуються основні критерії операцій, що підпадають під контрольовані. Акцентується увага на тому, що контрольовані операції перебувають під пильною увагою по­даткових органів. Це операції учасниками яких є нерезиденти та вони впливають на фінансо­вий результат платників податків та здійсню­ються: з пов’язаними особами - нерезидента­ми; з нерезидентами, які зареєстровані в низькоподаткових юрисдикціях; з нерезидентами, організаційно-правова форма яких включена до відповідного переліку; через комісіонерів-нерезидентів; між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні. Оскільки транскор­донне ціноутворення є одним із способів мінімі­зації податків, це посилює зацікавленість кон­тролюючих органів.

Звертається увага, як на вид контрольованих операцій, так і дохід, отриманий платником по­датків за результатами діяльності, що має роз­глядатися в комплексі.

Зосереджується увага, що головним елемен­том перевірки контрольованої операції є пра­вильне формування ціни. При цьому, для пе­ревірки використовується принцип «витягнутої руки». Податковий кодекс України чітко визна­чає умови за якими операції визнаються такими, що не відповідають зазначеному принципу. Ав­тор наголошує, що у випадку порушення даного принципу, здійснюється коригування фінансо­вого результату, що тягне за собою донарахування податку.

Додатково увага спрямовується на наявність ділової мети (розумної економічної причини) контрольованої операції, яка може бути наявна лише за умови, що платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті го­сподарської діяльності. Економічний ефект пе­реважно передбачає приріст активів платника податків та/або їх вартості, а так само створен­ня умов для такого приросту (збереження) в майбутньому.

Платники податків повинні орієнтуватися на правильне формування ціни, не лише як під­стави уникнення податкового правопорушення, але ї здійснення правильного податкового пла­нування.

Посилання

Карнаух Т.М. Трансфертне ціноутворення: сутність та перспективи запровадження в Україні. Наукові записки. Юридичні науки. 2016. Том 168. С. 120-123. URL: https://core.ac.uk/reader/149248662.

Онищенко В. Контрольовані операції: критерії визнання. 2021. URL: https://buhplatforma.com.ua/article/7221-kontrolovan-operats.

Перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України: затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1045. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1045-2017-%D0%BF#n10.

Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи: затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2017 р. № 480. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/480-2017-%D0%BF#n8.

Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 р. № 2755-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право