До питання визначення системи правоохоронних органів України

Автор(и)

  • О.С. Яра доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.79

Ключові слова:

правоохоронні органи, захист прав, безпека, правопорядок

Анотація

На основі аналізу нормативно-правових ак­тів та різних думок вітчизняних вчених-юристів, які у своїх працях досліджували питання систе­ми правоохоронних органів держави, визнача­ли перспективи вдосконалення діяльності пра­воохоронних органів, встановлено що органи внутрішніх справ України посідають центральне місце в охороні прав і свобод громадян, забез­печенні громадської безпеки і правопорядку, охороні державного кордону, захисті інтересів суспільства і держави, а в разі необхідності за­стосовуючи заходи державного примусу. Звер­тають увагу на окремі дискусійні моменти щодо віднесення того чи іншого державного органу до системи правоохоронних органів. Зазначається, що проблемним питанням визначення системи правоохоронних органів є те, що правоохорон­ну функцію, яка вживається в широкому розу­мінні, здійснюють не лише правоохоронні орга­ни, а й інші органи виконавчої влади, які не є правовими. правозастосування з точки зору їх діяльності. Також було наголошено, що одним із проблемних питань, на яке звертають увагу дослідники, є відсутність законодавчого визна­чення системи правоохоронних органів України, що викликає численні наукові та фахові диску­сії, внаслідок яких деякі вчені посилаються на система правоохоронних органів як державних органів, основним завданням яких є виконання інших завдань держави, але при цьому вони ви­конують лише окрему правоохоронну роботу. З цього приводу більшість науковців-управлінців оперують законодавчими актами, в яких зако­нодавець, виходячи зі специфіки правоохо­ронного органу, вказує на те, що той чи інший державний орган є правоохоронним, водночас існують і протилежні думки. Внесено конкретні пропозиції щодо вдосконалення діяльності пра­воохоронних органів. Зроблено висновок, що поки законодавець не вирішить питання щодо визначення системи органів внутрішніх справ України, існуватимуть різні думки щодо того, чи є той чи інший державний орган правоохорон­ним, що в цілому може вплинути на належне за­безпечення прав і свобод громадян. громадян, гарантованих Конституцією та законами Укра­їни. Для визначення системи правоохоронних органів держави необхідно вирішити це питання на законодавчому рівні.

Посилання

Судові та правоохоронні органи: навчальний посібник. М.В. Ковалів, С.С. Єсімов, Ю.С. Назар, М.Т. Гаврильців, Г.Ю. Лук’янової, А.І. Ходяк, М.М. Бліхар. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ. 2016. 388 с.

Кобзар О.Ф. Роль та діяльність правоохоронних органів у механізми забезпечення прав і свобод громадян. Вишеградський журнал. Права людини. 2014. № 2. С. 135-139.

Судові та правоохоронні органи України: навчальний посібник. М.А. Макаров, А.С. Симчук, М.І. Кулик, Ю.В. Терещенко, С.В. Харченко. Київ: Нац. акад. внутр. справ. 2022. 656 с.

Тацій В. Поняття та система правоохоронних органів: у контексті системних змін до Конституції України. Загальні проблеми правової науки. 2012. № 4. С. 3-17.

Світличний О.П., Голодник Ю.А. Шляхи удосконалення адміністративно-правового забезпечення діяльності правоохоронних органів України. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2023. Вип. 80 (6). С. 563-567.

Бурбика М.М. Ще раз про визначення поняття «правоохоронні органи». Актуальні проблеми права: теорія і практика. 2013. № 27. С. 23-29.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право