Порівняльний аналіз кримінально-правового забезпечення воєнної безпеки в Україні, Грузії та Республіки Польщі

Автор(и)

  • В.Ю. Артемов доктор педагогічних, кандидат юридичних наук, професор, академік Академії вищої школи України, Україна https://orcid.org/0000-0002-5290-4496

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.81

Ключові слова:

воєнна безпека, військові кримінальні правопорушення, кримінально-правове забезпечення воєнної безпеки, кримінальне законодавство зарубіжних держав, порівняльне кримінальне право

Анотація

Вказується, в умовах розвинутого громадян­ськогосвітового співтовариства, особливо на теренах сучасної Європи, останнім часом саме питання кримінально-правового забезпечення воєнної безпеки та різного роду юридично зна­чущі дії в контексті забезпечення воєнної без­пеки стають невід’ємною частиною життя кож­ної людини. Особливо актуальним це безумовно стає в контексті неспровокованої агресії рф про­тинашої держави. Питання кримінально-право­вого забезпечення воєнної безпеки виявляється в об’ємності впровадження різного роду вій­ськовихаспектів в різні сфери життєдіяльності суспільства. Однак, в умовах російської навали актуальності набуває не просто вдосконалення діючих законодавчих вимог, але й принципове уточнення специфічних тлумачень і визначень кримінально-правової охорони воєнної безпеки країн, які ще нещодавно - в минулому столітті входили до сфери інтересів москви.

У статті розглянуто особливості організації кримінально-правового забезпечення воєнної безпеки в Грузії та Республіки Польщі в контек­сті їх порівняння з Україною.

Аналіз Кримінальних кодексів України, Грузії та Республіки Польщі засвідчив, що місце вій­ськових кримінальних правопорушень в системі кримінальних законів у цих країнах визначаєть­ся по-різному.

Відтак, кримінально-правові норми щодо за­безпечення воєнної безпеки містяться у законо­давстві всіх перелічених країн, але в повній мірі та належній ступені найкращим чином кодифі­ковані лише в Республіки Польщі.

Встановлено, що законодавство України рег­ламентує окремі аспекти забезпечення воєнної безпеки в нашій державі в умовах правового ре­жиму воєнного стану.

Звертається увага на те, що вітчизняній пра­вовій науці необхідно теоретико-правове осмис­лення сучасного стану правовідносин у військо­вій сфері, а також потрібна систематизація іс­нуючих підходів до понятійно-категоріального апарату військових кримінальних правопору­шень.

Посилання

«Буде шок»: Зеленський закликав Європу готуватися до війни з Росією / Укрінформ. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3822958-bude-sok-zelenskij-zaklikav-evropu-gotuvatisa-do-mozlivoi-vijni-z-rosieu.html.

Паливода В.О. Оцінка Службою державної безпеки Грузії викликів і загроз національній безпеці країни. Національний інститут стратегічних досліджень при Презедентові України. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2023-08/az_nsb_gruzii_09082023.pdf.

Паливода В.О. Сили спеціальних операцій Польщі. Досвід, який може бути цікавим / Ukrainian Military Pages. URL: https://www.ukrmilitary.com/2017/08/poland-special-operation-forces.html; В.О. Паливода Обороноздатність Польщі: плани та реалії https://defence-ua.com/army_and_war/stan_oboronozdatnosti_respubliki_polscha_plani_i_realiji-178.html.

Воєнна безпека України на межі тисячоліття [О.В. Литвиненко, Г.М. Перепелиця та ін.] : монографія / Національний ін-т стратегічних досліджень при Президентові України. К. : Стилос, 2002. 396 с.

Злочини проти встановленого порядку несення військової служби [Г.М. Анісі- мов, Ю.П. Дзюба та ін.] Х. : Право, 2011. 184 c.

Кримінально-правове забезпечення сталого розвитку України в умовах глобалізації : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., 12-13 жовт. 2017 р. Харків : Право, 2017. 560 с.

Мігаль M. Розвиток громадянського суспільства в умовах війни: рекомендації для міжнародних партнерів / Інститут аналітики та адвокації. URL: https://iaa.org.ua/articles/civil-society-development-in-times-of-war-recommendations-for-international-partners

Воєнна доктрина України. Указ Президента України від 24 вересня 2015 року № 555/2015. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/555/2015#n8.

Лаврьонов Р.П. Військова безпека: аналіз стану трансформації системи управління.Київський часопис права. 2022. № 4. URL: http://kyivchasprava.kneu.in.ua/index.php/kyivchasprava/article/view/229.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України / за ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. 11-те вид., переробл. та допов. Київ : ВД «Дакор», 2019. 1384 с.

Кримінальний кодекс Грузії. К., Вид. ОВК. 2021. 254 с.

Кримінальний кодекс Республіки Польщі. К., Вид. ОВК. 2022. 164 с.

Leh Walesa. Czlowiek z nadziei. URL: https://www.filmweb.pl/film/Wałęsa.+Człowiek+z+nadziei-2013-608184.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право