Персонал пробації: організаційно-правовий аспект

Автор(и)

  • В.Ф. Пузирний доктор юридичних наук, професор, проректор з освітньо-наукової роботи, Пенітенціарна академія України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.94

Ключові слова:

пробація, персонал пробації, організаційно-правові аспекти, правове регулювання, професійна підготовка, проблеми пробації, нормативно-правові акти, засуджені, наглядова пробація, суб'єкт наглядової пробації, взаємодія органів пробації

Анотація

У статті детально досліджено організацій­но-правові аспекти функціонування персоналу пробації в Україні. Особливу увагу приділено правовому регулюванню статусу працівників служби пробації, аналізу їх прав, обов’язків і професійних компетентностей. Вивчено норма­тивно-правові акти, що регулюють діяльність персоналу пробації, включаючи національне законодавство.

Розкрито організаційно-правовий статус пер­соналу пробації, який включає систему норм та регламентів, що визначають їхні права, обов’яз­ки,відповідальність, а також організаційну структуру і принципи функціонування служ­бипробації. Працівники пробації мають низку прав, що забезпечують виконання ними своїх функцій. Серед основних обов’язків працівників пробації належать моніторинг виконання умов пробації, проведення індивідуальної роботи з особами, що перебувають під пробацією, під­готовказвітів для судових органів та надання рекомендацій подальших заходів ресоціаліза- ції. Правовий статус працівників пробації, як учасників правовідносин можна класифікувати на загальний (конституційний), спеціальний (родовий), галузевий та індивідуальний стату­си. Проведено аналіз основних проблем, з яки­мистикається персонал пробації в контексті організаційних та правових викликів, таких як недостатність фінансування, обмеженість ре­сурсів, високе навантаження та відсутність до­статньої мотивації.

Запропоновано конкретні рекомендації щодо вдосконалення правового статусу працівників пробації, їх професійного розвитку та покра­щення умов праці. Встановлено, що для подо­лання правових і організаційних викликів необ­хідно здійснити комплексні заходи, спрямовані на вдосконалення законодавчого регулюван­ня, розробку і впровадження стандартів робо­ти уповноважених органів з питань пробації, а також забезпечення адекватної підготовки та підтримки персоналу пробації. Запропоновані заходи спрямовані на підвищення ефективності діяльності національної служби пробації, забезпечення правової захищеності її персоналу та підвищення рівня професійної підготовки.

Посилання

Кримінальний кодекс України : Закон України від 05.04.2001 р. № 2341-III. Відомості Верховної Ради України. 2001. № 25-26. Ст. 131.

Про пробацію: Закон України від 05.02.2015 року № 160-VIII Відомості Верховної Ради України.2015. № 13. Ст. 93.

Положення про державну установу «Центр пробації»: Наказ Міністерства юстиції України № 896/5 від 29.03.2024. URL: https://drive.google.com/file/d/13NK8RzVNL5bNgr4d551jrjIWx-wVDWDQ/view (дата звернення 24.06.2024).

Стефанюк Ю. Правовий статус особи: поняття і класифікація. Порівняльно-аналітичне право. 2016. № 4. С. 42-45.

Надьон В. В. Особливості прав та обов’язків, які виникають з правового статусу особи. Вісник господарського судочинства. 2015. № 4. С. 84-89

Панчишин А.В. Поняття, ознаки та структура категорії «правовий статус». Часопис Київського університету права. 2010. № 2. С. 95-98

Аніщенко В.О. Актуальні напрями вдоско-налення управління персоналом уповноважених органів із питань пробації: економіко-правовий аспект. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2018. № 12. С. 25-30.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право