Органи пробації у механізмі спеціальної превенції

Автор(и)

  • С.В. Царюк кандидат юридичних наук, доцент, заступник начальника науково-дослідного відділу інформаційно-аналітичного забезпечення в сфері освітньої діяльності НДЦ Військового інституту Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0001-5971-0419

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.97

Ключові слова:

засуджені, пробація, запобігання, суб’єкти пробації, кримінально-правові заходи, взаємодія органів пробації, превенція, призначення покарання, відбування покарання, облікові особи

Анотація

У статті зазначено, що суб’єктами спеціаль­но-кримінологічного запобігання кримінальним правопорушенням, що вчиняються суб’єктами пробації виступають органи пробації, поліція, неспеціалізовані суб’єкти запобігання (законо­давчої та судової влади, їх структурних органів та установ, різноманітні формування та громад­ські об‘єднання, власники підприємств), а також органи судової влади й інші органи державно­го контролю, органи місцевого самоврядуван­ня тощо. Серед основних напрямів спеціаль­но-кримінологічного запобігання вчинення кримінальних правопорушень виокремлено: протидію виявам антисоціальної спрямованості та криміногенної мотивації засудженого; залу­чення психологів та фахівців з інших сфер жит­тя до процесу виправлення та ресоціалізації за­суджених; зменшення впливу зовнішніх причин і умов вчинення кримінального правопорушен­ня, тощо. Доведено, що впровадження цих на­прямків є важливим кроком до побудови якісно нової моделі пробації створеної не на ідеології контролю та авторитету, а на біль терапевтич­ній та реабілітаційній філософії. Визначено, що персонал пробації обробляє велику кількість ін­формації та приймає стратегічні рішення, проте варто враховувати численні і конкуруючі про­фесійні, політичні та особисті інтереси у наданні допомоги суб’єктам пробації. Оскільки більшість рішень прийнятих пробаціонером при складанні досудової доповіді носять інтуїтивних характер, з урахуванням попереднього досвіду та рідко зосереджуються на вивченні криміногенних по­треб та врахуванні результатів вивчення осо­бистості засудженого з урахуванням пройдених ним корекційних програм. Визначено, що осно­вою спеціально-кримінологічного запобігання злочинності органом пробації повинна стати змі­на стратегії діяльності пробації з форми нагля­ду, орієнтованого на індивідуально-профілак­тичний вплив на засудженого на форму, яка ґрунтувалася б на дотриманні умов пробації, виконанні планів спеціально-кримінологічно­го запобігання, підтримці засудженого, надан­ні допомоги у відновлення порушених прав не тільки засудженому, а й потерпілому, що надало б можливість визначити оптимально-доцільну кількість супервізійних зустрічей пробаціонера та засудженого та зменшити навантаження пра­цівників пробації.

Посилання

Медицький І.Б. Вплив соціальних факторів на злочинність в умовах становлення незалежної Української держави : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.08, Івано-Франківськ, 2007. 223 с.

Сорочинський М.Г. Попередження злочинності засобами кримінального права : дис. … канд. юрид. наук: 12.00.08, Одеса, 2004. 262 с.

Порядок взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають порання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк: наказ Міністерства юстиції України від 03.04.2018 року № 974/5/467/609/280. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0408-18#Text.

Закон України Про пробацію. URL: https://ips.ligazakon.net/document/JG0X901A (дата звернення 24.06.2024).

Кримінальний Кодекс України/ URL: https://ips.ligazakon.net/document/T012341 (дата звернення 24.06.2024).

Кримінально-виконавчий Кодекс України. URL: https://ips.ligazakon.net/document/T031129 (дата звернення 24.06.2024).

Про затвердження Порядку взаємодії регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та уповноважених органів з питань пробацїї у межах реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» Державна установа «Центр пробації» Наказ № 25/723 від 31 жовтня 2022 року.

Реформа системи юстиції України. Впровадження пробації. Довідкова інформація офіційного сайту Державної пенітенціарної служби України URL: https://minjust.gov.ua/m/analitichni-zviti-pro-stan-realizatsii-strategii-reformuvannya-penitentsiarnoi-sistemi-na-period-do-2026-roku (дата звернення 24.06.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право