Міжнародні договори за участю України в умовах воєнного стану: політико-правовий вимір

Автор(и)

  • О.А. Тимошенко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права Приватного вищого навчального закладу «Європейський університет», Україна https://orcid.org/0000-0003-0006-1949

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.125

Ключові слова:

міжнародні договори, міжнародні відносини, воєнний стан, правовий значення міжнародних договорів, політико-правове дослідження

Анотація

В статті автором проведено критичний ана­ліз змісту міжнародних договорів укладених за участю України з моменту повномасштабного вторгнення росії на територію України (24 лю­того 2022 року) і до сьогодні. Визначено політико-правове значення таких міжнародних договорів. Проведений аналіз надав змогу уза­гальнити міжнародні договори в межах наступ­них блоків: 1) безпекові міжнародні договори, предметом яких є різні аспекти гарантування національної безпеки та підтримки з боку між­народних партнерів. Зокрема таке гарантуван­ня стосується військової підтримки (постачання озброєння, техніки та військового обладнання; надання тренінгів та навчання для українських військових; обмін розвідувальною інформаці­єю та спільні військові навчання), економічної допомоги (фінансова підтримка для стабілізації економіки; фонди для відновлення інфраструк­тури, зруйнованої внаслідок війни тощо; 2) до­говори про надання правової допомоги між дер­жавами, які так само активно укладались про­тягом дії режиму воєнного стану; 3) договори, предметом яких є питання функціонування ло­гістики та промисловості, насамперед, мова йде про так звану чорноморську зернову ініціативу (Угода про відновлення експорту зерна з Туреч­чиною та ООН підписана 22 липня 2022 року; Угода про вільну торгівлю з Європейським Со­юзом; Угода між Україною та Європейським Со­юзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом - так званий транспортний безвіз» та ін.).

Підсумовано, що в умовах воєнного стану Україна досить активно використовує інструмент міжнародних відносин та міжнародних догово­рів для захисту своїх національних інтересів, забезпечення стійкості держави та її подальшої європейської інтеграції. Важливо зазначити, що деякі міжнародні документи, в тому числі і міжнародні договори, укладені до початку повномасштабної війни, потребують перегляду або адаптації до нових реалій. До того ж, існують певні проблемні питання виконання окремих видів міжнародних договорів в умовах воєнно­го стану. Загалом, укладення міжнародних до­говорів є важливим інструментом для України у воєнний час, який дає змогу їй отримувати міжнародну підтримку, захищати свої інтереси та рухатися шляхом європейської інтеграції. Це сприяє зміцненню обороноздатності України та її стійкості до агресії; відновленню територіальної цілісності України; забезпеченню захисту прав та інтересів українських громадян; подальшій європейській інтеграції України.

Посилання

Віденська конвенція про право міжнародних договорів від 23.05.1969 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_118#Text.

Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 р. № 1906-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1906-15#Text.

Міжнародне право : навч. посібник / За ред. М.В. Буроменського. Київ: Юрінком Інтер, 2006. 336 с.

Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Королівством Бельгія від 28.05.2024 р. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-ta-dovgostrokovu-p-91169.

Угода про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Федеративною Республікою Німеччина від 16 лютого 2024 року. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-ta-dovgostrokovu-p-88985.

Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Республікою Польща від 8 липня 2024 року. URL: https://www.president.gov.ua/news/ugoda-pro-spivrobitnictvo-u-sferi-bezpeki-mizh-ukrayinoyu-ta-92009.

Двостороння безпекова угода між Україною та Сполученими Штатами Америки від 13 червня 2024 року. URL: https://www.president.gov.ua/news/dvostoronnya-bezpekova-ugoda-mizh-ukrayinoyu-ta-spoluchenimi-91501.

Спільні безпекові зобов’язання між Україною та Європейським Союзом від 27 червня 2024 року. URL: https://www.president.gov.ua/news/spilni-bezpekovi-zobovyazannya-mizh-ukrayinoyu-ta-yevropejsk-91801?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0gYYZaksPbNNmUqCPMDjhMV0fKasph0XmyKPgUkiHiTGAHQzgMrhRsfAE_aem_UEJ3Om-1L2eF7qIdYeoJDg.

Повідомлення щодо припинення дії для України Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року та протоколу до неї 1997 року. URL: https://minjust.gov.ua/news/ministry/povidomlennya-schodo-pripinennya-dii-dlya-ukraini-konventsii-pro-pravovu-dopomogu-i-pravovi-vidnosini-u-tsivilnih-simeynih-ta-kriminalnih-spravah--1993-roku-ta-protokolu-do-nei-1997-roku.

Joint Coordination Centre opens in Istanbul to facilitate safe export ofcommercial foodstuffs and fertilizers from Ukrainian ports. URL: https://reliefweb.int/report/turkiye/joint-coordination-centre-opens-istanbul-facilitatesafe-export-commercial-foodstuffs-and-fertilizers-ukrainian-ports.

Опубліковано текст зернової угоди, підписаної сьогодні в Стамбулі. URL: https://ukragroconsult.com/news/opublikovano-tekst-zernovoyi-ugody-pidpysanoyi-sogodni-v-stambuli/.

У Стамбулі відкрився Спільний координаційний центр для сприяння безпечному експорту комерційних продуктів харчування та добрив з українських портів. URL: http://surl.li/qczakw.

Угода про вільну торгівлю між Україною і Європейським Союзом вступила в дію. URL: https://www.ispc.org.ua/archives/2766.

Про затвердження Угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/654/2022#Text.

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони від 27.06.2014 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_011#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 13. Актуальні питання сучасної правової науки