Рецензія на монографію Г.З. Остапенко "Принцип правової визначеності: теоретико-прикладні засади"

Автор(и)

  • М. Булкат доктор юридичних наук, професор, науковий консультант департаменту аналітичної та правової роботи апарату Верховного Суду, професор кафедри галузевого права та загальноправових дисциплін Інституту права та суспільних відносин Відкритого міжнародного університету «Україна», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.04.128

Анотація

Монографія присвячена актуальній проблемі застосування принципу правової визначеності, яку автор пропонує розглядати у теоретичній та правозастосовній площині. Низка праць, що ра­ніше піднімали питання нового для української правової науки принципу правової визначено­сті, хоча і відзначали його зв’язок з принципом верховенства права, все ж не давали вичерпної відповіді ані про його зміст, ані про його міс­це у системі принципів права. Тому поява такої комплексної монографії, що піднімає ряд питань від філософсько-правових ідей, що становлять підґрунтя принципу правової визначеності до аналізу його змісту та прикладних аспектів за­стосування є важливим фундаментальним до­слідженням, що вирішує актуальне питання для теоретичної правничої науки.

У складних суспільно-політичних умовах, в яких Україна розвиває своє законодавство з метою його адаптації до вступу до ЄС, важли­во зберігати фокус на фундаментальних пра­вових принципах, що виступають основними орієнтирами. Важливим є застосування прин­ципу правової визначеності при розробці нових нормативно-правових актів, особливо в умовах воєнного стану, для забезпечення непорушності прав і свобод людини і громадянина у обстави­нах, коли для цього існують загрози. Безумов­но важливим є застосування принципу правової визначеності у роботі органів державної влади в умовах, коли ухвалення рішення здійснюєть­ся у межах дискреційних повноважень, що може призвести до неоднакового застосування одних і тих самих положень закону і створити загрозу неоднозначності і непослідовності у правозастосовній діяльності органів державної влади. З ог­ляду на наведене, актуальність теми монографії не викликає сумнівів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-11

Номер

Розділ

Розділ 14. Відгуки та рецензії