Сучасні правові проблеми захисту здоров’я людини: від комплексних підходів до практичних рішень

Автор(и)

  • Г.І. Балюк докторка юридичних наук, професорка, професорка кафедри екологічного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член-кореспондентка Національної академії правових наук України, Заслужений юрист України, Україна https://orcid.org/0000-0001-5855-0142
  • Т.Г. Ковальчук кандидатка юридичних наук, доцентка, завідувачка кафедри екологічного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0003-0157-2767
  • Е.В. Позняк кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри екологічного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, психологиня, Україна https://orcid.org/0000-0001-5515-4849

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2024.05.62

Ключові слова:

благополуччя для всіх, громадське здоров’я, детермінанти здоров’я людини, екологічна культура, здоровий спосіб життя, культура здоров’я, навколишнє природне середовище, продовольча безпека, харчова безпека, харчові продукти

Анотація

У статті проаналізовано стан суспільних від­носин із захисту здоров’я людини засобами еколого-правового регулювання як важливого напряму державної екологічної політики та по­літики у сфері охорони здоров’я, розвитку пра­вової практики, виявлення недоліків та прога­лин у чинному законодавстві, а також внесення пропозицій щодо його вдосконалення з огляду на міжнародно-правові та європейські підходи до регулювання зазначених відносин. Отри­мання екологічно значимої інформації про стан здоров’я людини, здійснення інших розвідок у рамках дослідження його детермінант сприяти­ме розвитку механізму правового регулювання відповідних відносин в Україні.

Предметом дослідження є положення еколо­гічного та інших галузей законодавства, а також науково-теоретичні й практичні ідеї, погляди та підходи до вирішення правових проблем захи­сту здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища, забезпечення еколо­гічної, продовольчої, харчової безпеки, розвит­ку методології здійснення наукових досліджень в еколого-правовій та інших сферах. Об’єктом дослідження є суспільні екологічні та інші пра­вовідносини, які виникають в умовах сьогоден­ня під впливом воєнних загроз та вимог воєнно­го стану, а також соціально-правові передумови становлення та розвитку детермінант здоров’я крізь призму правового, зокрема, еколого-правового механізму.

Ефективність екологічного права значною мірою обумовлена реалізацію основної і най­важливішої цілі - безпосереднього захисту лю­дини та її права на життя і здоров’я в цілому та, зокрема, права на безпечне для життя і здо­ров’я довкілля. Боротьба світової спільноти з надмірним забрудненням навколишнього сере­довища, розвиток раціонального використання природних ресурсів, піклування про людину та все людство є основоположними векторами роз­виткуміжнародного співробітництва. В більшо­сті розвинених країн світу вирішення проблеми забезпечення екологічної безпеки віднесено до компетенції спеціально створених владних інституцій, які визначають відповідні напрями міжнародного співробітництва, вектори розвит­ку. Необхідно унеможливити ігнорування при­родничо-наукової парадигми, згідно з якою на­вколишнє середовище, яке впливає на організм людини, це не тільки природа, але і все, що зна­ходиться поза її організмом. Увага науковців не повинна обмежуватися аналізом наслідків за­брудненого середовища, але й спрямовуватися на вивчення і прогнозування змін середовища, яке оточує людину, умов існування людини та їх вплив на здоров’я людини як біосоціальної істоти. Діапазон цих змін дуже широкий - від новацій в структурі харчування до трансформа­цій культури і етики, розвитку правової культу­ри, здорового способу життя на суспільному та індивідуальному рівнях. Здоров’я людини слід розглядати як комплексний соціально-еконо­мічний, екологічний і гігієнічний показник, який інтегрує демографічні, соціальні та біологічні процеси, властиві людському суспільству, відо­бражає рівень його економічного і культурного розвитку, стан медичної допомоги, несе на собі відбиток історико-етнографічних традицій і при­родно-кліматичних змін.

Поряд із культурою праці, побуту, мислення, поведінки, спілкування, адаптивною культурою на сьогодні пропонується виділити і культуру здоров’я, що насправді зумовлює подальший розвиток усіх різновидів культур і має стати передумовою формування людини як цілісного індивіда, охоплюючи всі сторони життя. Збе­реження здоров’я нації сьогодні є соціальною необхідністю. Процес формування екологічної культури системою заходів освітньої діяльно­сті, крім безпосередньо екологічної культури, охоплює також формування культури здорового способу життя, гігієнічних навиків, дбайливого ставлення до довкілля тощо. Не менш важли­вим при цьому є забезпечення збалансовано­го безпечного харчування всього населення. Враховуючи комплексність вказаної проблеми, необхідним є залучення до цієї роботи фахівців найрізноманітніших спеціальностей.

Поставлені завдання актуалізують питання дослідження змісту поняття «здоров’я людини», визначеного Законом України «Про систему громадського здоров’я». Законодавчого закрі­плення потребує термін «екологічні детермінан­ти здоров’я» як рівень забруднення навколиш­нього природного середовища (місцевості), де проживає людина: рівень забруднення поверх­невих та підземних вод, земельних ділянок, ат­мосферного повітря тощо.

Посилання

Нормативно-правові акти наведено у відповідності до офіційного сайту Верховної Ради України. URL: https://www.rada.gov.ua/ (дата звернення: 10.08.2024).

Балюк Г.І., Ковальчук Т.Г., Позняк Е.В. Людина - Альфа і Омега в екологічному праві. Матеріали науково-практичної онлайн-конференції «Еколого-правова безпека суверенної держави в умовах воєнного стану» (Харків, 8 груд. 2022 р.) / за заг. ред. А.П. Гетьмана ; МОН України, Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого, Каф. екол. права, Каф. права Європ. Союзу, Рада молодих вчених. Харків : Право, 2022. С. 18-24.

Акберов А., Романко Г.М. Аналіз причин та умов виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в 2023 році та вжиті заходи реагування. Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю «Екологічні та гігієнічні проблеми сфери життєдіяльності людини» (Київ, 13 березня 2024 р.) / за загальною редакцією член-кор. НАМН України, професора С.Т. Омельчука. К.: МВЦ «Медінформ», 2024. 228 с.

Бобкова А.Г. Щодо забезпечення здорового способу життя як пріоритет екологічної політики України. Актуальні правові проблеми земельних, аграрних та екологічних відносин в умовах сучасної земельної реформи: збірник матеріалів науково-практичної конференції (м. Харків, 22 травня 2020 року) / за ред. А.П. Гетьмана та М.В. Шульги. Харків: Юрайт, 2020. С. 33-36.

Коваленко Т.О., Ковальчук Т.Г. Нормативно-правове забезпечення продовольчої безпеки України: сучасний стан та перспективи вдосконалення. Екологічне право: науково-практичний журнал. 2019. Вип. 3. С. 26-31.

Віленська Е.В., Дідоренко Е.В., Розовський Б.Г. Правова охорона людини в оточуючому середовищі. Луганськ: РІО ЛІВС. 1999. 104 с.

Соколенко Л.С. Теоретичні та методологічні засади формування культури здорового способу життя / Формування компетентності індивідуального здоров’я збереження: теорія і практика в освітніх процесах: монографія. Том ІІ. К.: Майстерні магістеріуму, 2020. С. 7-45.

Канигін Ю.М., Кушерець В.І. Людина і цивілізація в контексті Біблії та інших Першокниг. Київ : Знання України, 2007. 83 с.

Шушпанов Д.Г. Детермінанти здоров’я населення: суть та особливості систематизації. Демографія та соціальна економіка. 2015. № 2 (24). С. 141-152.

Крисаченко В.С., Хилько М.І. Екологія. Культура. Політика: Концептуальні засади сучасного розвитку. К.: «Знання України. 2002. 598 с.

Elina Pozniak. Ensuring a healthy lifestyle and facilitating well-being for everyone as a modern trend in environmental law culture. Model of socio-environmental security doctrine: socio-legal perspective: monograph / M.I. Inshyn, D.I. Sirokha, S.M. Chernous, et al. Editorial Board: M.I. Inshyn (Chairman) and Ya.Ya. Melnyk (Deputy Chairman). Vol. 3. Kyiv: “Publishing house Ludmila”, 2021. P. 139-160 (206 p.).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-12

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право